Дефибрилатори на обществени места има в САЩ, Япония и в страни от ЕС. Снимка: flickr

В рамките на година въвеждането на автоматичните дефибрилатори на обществени места, където се събират много хора, може да стане факт в България, коментира за БТА председателят на Дружеството на кардиолозите доц. Иво Петров.

От дружеството предлагат автоматичните дефибрилатори, или както е точното им име кардиовертер-дефибрилатори, да бъдат поставени на оживени обществени места като училища, автогари, ж.п.гари и аерогари, метро и други.

Инициативата за въвеждане на автоматични дефибрилатори на обществени места от Дружеството на кардиолозите повдигат в навечерието на предстоящия Световен ден на сърцето - 29 септември.

Той се отбелязва от 2000 г. и през тази година ще премине под мотото "Тръгни по пътя на здравото сърце". Основен акцент е превенцията на детското и женското здраве.

Според Петров тези апарати могат да бъдат използвани за оказване на животоспасяваща помощ на пострадал до идването на специализиран екип.

По думите му такава практика има в редица развити държави като САЩ, Япония и западноевропейските страни.

В този процес първата стъпка обаче е промяната на законодателството, обясни Петров. Той посочи, че обсъждат с БЧК и Министерство на младежта и спорта да изготвят законодателна инициатива, за да може да се инициира здравната комисия към такава промяна.

"Трябва да се либерализира възможността в законите дефибрилаторите да могат да ползват не само лекари, каквото е изискването в момента", каза Петров.

По думите му в последните години технологията толкова много е напреднала, че само при поставяне на т. нар. "лъжици" върху гърдите на пациента, апаратът сам определя дали пациентът има смъртоносна тахикардия или камерно мъждене и сам прави разряд, обясни кардиологът.

Сърдечно-съдовите заболявания са "убиец номер 1" в света

Сърдечно-съдовите заболявания са най-големият причинител на смърт в света, сочи статистиката на Световната здравна организация.

Всяка година сърдечните заболявания причиняват близо една трета от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно).

У нас средно между 60 и 70 на сто от всички смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания.

Рисковите фактори са преодолими с превенция и желание

Над 80 на сто от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене, твърдят специалистите.

Всеки втори пушач умира от свързани с тютюнопушенето болести. Всяка година пасивното тютюнопушене убива повече от 600 хиляди непушачи в световен мащаб, в това число и не малко деца.

Избягването на храни с високо съдържание на сол, захар и вредни мазнини, съчетано с редовен прием на плодове и зеленчуци ще подобри физическото състояние и също ще намали риска от сърдечни болести.

Липсата на физическа активност пък причинява 6% от световната смъртност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase